Doğayı korumak onlara düştü

Çevreciler, Edremit-Güre'de yaşanan doğa kirliliği üzerine bir araya gelerek "Hakkımız olanı alana kadar devam" dedi. Körfezin ölüme yüz tutmuş halini gündeme getiren çevreciler, yaşananları protesto etti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevrecilerin Edremit Güre’de bir araya gelerek körfezin kirliliği üzerine protesto etti. Çevreciler arasında Körfez Siteler Derneği, Edremit Çevre Derneği, Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Burhaniye Çevre Platformu, Tüketiciyi Koruma Derneği, Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan ve Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin yer aldı.

Ortak basın açıklamasında körfezin kirliliği ve oksijenin düşmesinin yanı sıra temiz deniz, ormanların ve endemik çeşitliliğinin kaybolması konusunda şunlar aktarıldı: “Giderek artan kirlilik, körfezimizin sahip olduğu değerleri olan oksijeni, temiz denizi, ormanları, endemik çeşitliliğini kaybetmeye başladık. Bununla birlikte, kanalizasyon altyapısı ve yetersiz arıtma sistemi her yıl artan kirliliğe sebep olmaktadır. Sitelerde kullanılan arıtmalar, emekli kenti olan site sakinlerinin karşılamakta zorlandıkları ağır mali yük getirmektedir. Bu maaliyetler artık taşınamaz bir noktaya geldi ve herkes isyan etmektedir.”

Denize lağım taşınması

Körfez’e lağımın taşındığına işaret eden çevreciler, “Diğer yandan, denizle bağlantısı olan dereler adeta denize lağım taşımaktadır. Birçok insan bu sebeple hastalanıyor. İnsanlar denize girmekte tereddüt ediyor. Bu bölgeyi tercih nedenimiz olan temiz havası ve temiz denizi içindir. Bugün bu özellikleri erozyona uğramakta ve körfez gidere kirleniyor. Yetkililer tarafından yaptırılan deniz suyu analizlerine göre Edremit ve Burhaniye sahilleri “iyi” değerlerindeymiş. Sizce doğru mudur? Şimdi size soruyorum. Gönül rahatlığı ile denize girebiliyor musunuz? Elbette hayır. Burada birilerimiz yalan söylüyor ama kim? Peki ya rakamlar!!! Sanırım rakamlar TÜİK’ten!” dedi.

‘Vergilerimizi bunun için veriyoruz’

Edremit Güre’de körfezin yaşam alanı için konuşan çevreciler, “Yaşanan bu olumsuzlukların asıl ve tek sebebi, plansız şehirleşmeyi hayata geçiren devlet yöneticileridir. Yerel yönetimlerin en temel görevleri alt yapıyı tesis etmektir. Vergilerimizi bunun için veriyoruz. Sitelerde kullanılan arıtmalar eskimiş istenilen arıtım yapılamadığı gerekçesiyle sitelere ağır cezalar verilmektedir” dedi.

Hastalıklara davetiye

Öte yandan hastalığa da kapı aralandığına işaret edilerek, “Peki kendi yaptığı arıtmalar arıtabiliyor mu? Hayır. Çünkü, özellikle yaz aylarında kapasitesinin 4-5 kat bir nüfus bölgeye geliyor ve kapasiteyi aştığı için atıklar arıtılmadan denize gidiyor. Dolaysıyla deniz hızla kirleniyor ve bunun sonucu çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Peki buna sebep olan yetkililerin cezalandırıldığı oluyor mu? Hayır. Görevini yapmayan yetkililer yüzünden vatandaş cezalandırılıp mağdur edilirken, görev suçu işleyen yetkililerden hesap sorulamamaktadır. Görev suçu işleyen bu görevliler hakkında da önümüzdeki günlerde yüzlerce başvuru ile suç duyurusu da yapacağız” denildi.

‘Çok uluslu şirketlere göz yumuluyor’

“Birinci derecede görevi olan yetkililer, doğayı çevreyi korumaları gerekirken, aksine vatandaş olarak biz onlardan korumak zorunda kalıyoruz. Ne garip değil mi. Eskiden bir köylü kışın ısınmasını sağlamak için bir eşek yükü yaş odun kesmiş olsa, devlet, köylü vatandaşa çok ağır cezalar veriyordu. Ya şimdi? Devlet, çokuluslu şirketlerin çıkarları için orman katliamına göz yumup, korumaya çalışan köylü vatandaşı cezalandırıyor. Ülkemizin en nadide ormanları aldığımız nefesin kaynağı olan doğamız katliamlara uğrarken onları korumaya çalışan köylüler ve aktivistler saldırılara uğramaktadır. Yani artık ormanı da çevreyi de korumak biz vatandaşa düştü. Cerattepe, Kaz dağları ve son örneğini Akbelen de yaşıyoruz.”

‘Çözüm: Örgütlenmek’

Peki, çözüm ne, ne yapacağız.? Dünyayı yeniden keşfetmiyoruz. Çözüm yolu örgütlenmek. Daha büyük örgütlenmek. Hep beraber en geniş birlikteliği sağlamak tek çözüm yoludur.

İşte bunun için derneğimizi kurduk. Körfez Siteler Derneği bunun için kuruldu. Körfeze sahip çıkmak için, körfez sakinlerinin daha temiz bir hava soluması daha temiz bir denize girebilmesi ve üzerlerindeki ağır mali yükten kurtulması için kuruldu. Hedefimiz körfezde yaşayanların yaşamını doğrudan etkileyen sorunlara müdahil olmaktır.”

Ayrıca talepleri üzerinde de duran çevreciler, talepleri üzerinde şunları belirttiler:

  • Körfez nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayacak kapasitede kanalizasyon alt yapısının derhal yapılmasını istiyoruz.

  • Yeterli kapasitede ileri biyolojik arıtma sistemleri yapılmasını istiyoruz.

  • Edremit Körfezi, İzmit Körfezi gibi olmamasını istiyoruz.

  • Körfez bir lağım çukuru olmasın, denize gönül rahatlığı ile girebilmeyi istiyoruz.

  • Doğanın dengesinin bozulmamasını istiyoruz.

  • Yani insanca yaşanabilir bir çevre istiyoruz. Çok mu şey istiyoruz.

    Atalarımızdan teslim aldığımız doğayı tahrip etmeden çocuklarımıza teslim etmeyi istiyoruz.

Haber Merkezi

Doğayı korumak onlara düştü

Yorumlar kapalı.