E-Reçetemde Arapça sorunsalı: Arapça reçete yazabilmeleri için kurgulandı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın reçetelerde 5 ayrı dilin olacağı açıklaması üzerine İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Dr. Çömez, sadece doktorların girdiği E-Reçetemde Arapça yazıldığı, Arap doktorların diplomalarının kontrol edilmeden sisteme girebildiğini iddia ederek “Onların Arapça reçete yazabilmeleri için kurgulandı” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Sağlık Bakanı Koca, “E-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça olmak üzere 5 yabancı dil eklendi” diyerek tepki toplamaya başladı. Koca, “E-Reçetem sistemine bu 5 dilin eklenmesine turistler ve yabancı uyruklu hastalar için ihtiyaç duyulmuştur. Kendi vatandaşlarımız içinse bu dillerden birinde reçete yazılması söz konusu değildir. Sisteme T.C. Kimlik Numarası ile girildiğinde ek uygulama devre dışı olmakta, sadece Türkçe hizmet alınabilmektedir. Türkiye sağlık turizminde her duyarlı yurttaşının övünç duyacağı gelişmeler gösteriyor ve potansiyelini harekete geçirecek yatırımlar yapıyor. Yabancı hastalarımızın kendi dillerini konuşan hekimlerimizden hizmet alma imkânı artıyor. Bazı hastalar Türkiye’de muayene olup, ilaçlarını kendi ülkelerinde temin ediyor. E-Reçetem sistemine 5 yabancı dilin ilave edilmesi sağlık hizmetlerindeki uluslararası başarıdan doğan bir ihtiyaçtır. Uluslararası başarıdan doğan bir ihtiyacın büyük emeklerle çözüme kavuşturulması tartışma konusu edilebilir mi? Maalesef edenler var. Bilmediklerindendir” dedi.

10 bin hekim yurtdışında

İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Operatör Dr. Turhan Çömez, E-Reçetem’de Arapça yazılı bir reçeteyi paylaştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerini dile getirerek 10 bin hekimin Türkiye’yi terk ettiğini belirten Çömez, şöyle konuştu:

“Ne demişti Erdoğan giderlerse gitsinler. 10 Bin Türk hekimiz Türkiye’yi terk etti. Pekâlâ, bunlar, elini kolunu sallayarak buradan giderken orada çalışabildiler mi? Hayır. Çok zor bir süreçten geçtikten sonra. Ben de bunlardan biriyim. 11 yıl İngiltere’de çalışmış, bir hekim olarak söylüyorum. Yurt dışında çalışmak istediğinizde o ülke öncelikle nereden mezun olduğunuzu sorar. Mezun olduğunuz üniversite eğer akredite verilen bir üniversite ise ilk adımı geçmiş olursunuz. Ardından o ülkenin dil sınavına girersiniz. Örneğin İngiltere’de çok zor dil sınavları vardır. O bittikten sonra da önce yazılı ve sözlü olarak o ülkedeki eğitim fakültesinin müfredat programındaki tüm dersleri korunlarından sınava girersiniz. Tümü bittikten sonra sistem sizi çağırır, oturur konuşur, sizinle bir mülakat yapar ve belgelerinizin doğru olup olmadığını kontrol eder.

Bunu da kanıtladıktan sonra, der ki ‘Git ülkenden bana belge getir.’ Çalıştığınız süre boyunca yanlış bir işlem, soruşturma var mı diye bakmak ister. Bunların tamamını verdikten sonra sistem sizden diploma verir ve artık o ülkede çalışma hakkına sahip olursunuz. Ve ben, bu şartları aşarak 11 yıl İngiltere’de çalıştım.”

‘5 bin Suriyeli sağlık çalışanı var’

 

Dr. Çömez, Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu sağlık çalışanın hakkında arşiv belgesi olmadığına işaret ederek “Türkiye’de durum son derece basittir. Sağlık bakanı ne dedi, 5 bin Suriyeli sağlık çalına var dedi. Bunlar elini, kolunu sallayarak geldi. Hangi üniversiteden mezun olduğu, diploma gerçek mi değil mi belirsiz. Dil yeterliliği var mı? Tıbbi yeterlilikleri var mı? Bilemiyoruz, çünkü sınava girmediler. Bunlar geçmişte bir suça bulaştılar mı? Ya da radikal bir hata yaptılar mı? Bilemiyoruz. Çünkü elimizde belge yok. Bunlar gelip elini kolunu sallayarak çalıştı” dedi.

Sağlık Bakanı Koca’nın ‘E-Reçetem’ sistemine de eleştirilerini sıralayan Dr. Çömez, “Sağlık bakanı bir genelge yayımladı, e reçetem sistemin 5 dil ekledi. Utanmadan, sıkılmadan millete yalan söylüyor. Sağlık turizmi yapılıyor, ülkeye yabancılar geliyor ve onlara bu reçeteleri yazmak üzere sistemi kurduklarını söylediler. Kurulan bu sistem, Türkiye’ye gelen yabancı doktorların dil yeterliliği olmadığından ve onların Arapça reçete yazabilmeleri için kurgulandı” dedi.

Bakana düello çağrısı

 

İYİ Partili Çömez, Sağlık Bakanı Koca’ya meydan okuduğunu belirterek İngiltere’de çalışmanın zorluklarını Türkiye’de sistemle kıyasladı ve şunları aktardı:

“Sayın Fahrettin Koca. Sana açıkça meydan okuyorum. Seni düelloya davet ediyorum. Bu ülkenin sağlık bakanı olarak bu ülkede hekim olan, devasa hastaneleri de olan birisi olarak. Kalk e-reçetemden bir reçete yaz. Bu reçeteyi Londra’daki büyükelçine gönder. Londra’daki büyükelçinle herhangi bir eczaneye gidelim. Bakalım bu reçeteyi büyükelçinle alabilecek misin? Alabiliyorsan söz veriyorum, milletvekilliğinden bugün istifa edeceğim. Pekâlâ, senin cesaretin var mı? Alamazsan bakanlıktan ya da görevinden istifa edecek misin?

Açıkça itiraf et Türkiye’ye ithal ettiği binlerce yabancı doktor Türkçe reçete yazmaktan bile aciz. 5 bin Suriyeli sağlık çalışanı Türkçe konuşmaktan aciz ve bunlara hizmet verebilmek için e-devlet ve e-reçetem üzerinden Arapça servis veriyorsunuz. Bunun maliyetinin ne olduğundan haberin bile yok. Bu ülkede yabancı reçetenin yazılması, kontrolün tamamen ortadan kalkacağı anlamına geliyor. Kontrollü ilaçlar yazıldı mı? Yeşil reçete ilaçları yazıldı mı? Bunları kim yazdı? Bu sistemle denetim şansı da ortadan kalkmış oluyor. Ve bu reçeteler yine Arapça yazılarak Suriye’ye satılacak. Bu kadar vahim bir hatayı, büyük bir yanlışı yaparak bunun karşılığında da millete yalan söyleyerek siyaset yapmayın.”

HABER MERKEZİ

E-Reçetemde Arapça sorunsalı: Arapça reçete yazabilmeleri için kurgulandı

Yorumlar kapalı.