Esnaf İZOTAŞ ve belediye arasında sıkıştı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Soyer, İZOTAŞ’ın işlettiği şehirlerarası otobüs terminalinin 25 yıllık sözleşmesinin bitmesinin ardından devralacağını duyurdu. İZOTAŞ Başkanı sessizliğini korurken, bölgedeki esnaf ve bazı şoförler terminalin İBB’nin iştirakine geçmesinden yana olduğunu ve arafta kaldıklarını dile getirdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Turgay Kılıç

İBB Başkanı Tunç Soyer, geçen akşam sosyal medya hesabından “Bundan 25 yıl önce, tüm hakları bir firmaya devredilmiş olması sebebiyle elimizi kolumuzu bağlayan kördüğüm, Aralık 2023’te çözülecek. *Biz de yıkıma başlayacağız*” dedi.

Süregelen davanın da sonuna gelindiğinin altını çizen İBB Başkanı Soyer, “Yıllardır verdiğimiz hukuksal mücadele ve onca uzatmalı davalarımızla canınızı sıkmak istemediğimiz için açıklama yapmadık ama sona yaklaştık. İzmir otogarının 25 yıllık işletme hakkını elinde bulunduran şirketin sözleşmesi, 2023 Aralık’ta sona eriyor. Sözleşme biter bitmez tahliye edeceğiz. Şu anki otogarı, haftaya bugün detaylarını sizinle paylaşacağım bambaşka bir ana transfer merkezine dönüştüreceğiz” diye ekledi.

İzmirlilere de seslenen Soyer, “Sevgili hemşerilerim, İzmir’de sizin rahatsız olup da bizim görmezden geldiğimiz hiçbir konu olamaz. Eğer o konu çözülemiyorsa bilin ki biz buz dağının görünmeyen tarafında en az birkaç dava, bir dizi resmi görüşme ve onay mekanizması ile mücadele ediyoruzdur. Yakında şehrimize gelenleri, İzmir’e çok yakışacak bir Ana Transfer Merkezi Karşılayacak” diyerek 26 Temmuz’a işaret etti.

Otogarda saatlerce bekletilen tabldot

 

Esnaf durumdan memnun

Otogarda işletme sahibi esnaf ise konuyla ilgili memnuniyetini dile getirerek “Her yer pislik içinde ve tuvaletler berbat halde. Temizlik yok, güvenlik yok. Gece vakti buraya içkicisi doluyor. Bizim için otogarın belediyeye geçmesi çok harika olur. Buralar bir düzene oturur ve her yer temiz olur. Gelen yolcular da şikâyetçi olmaz. Her gelen yolcu koca İzmir otogarının halinden yakınıyor, her yerin pislik içinde olmasına sitem ediyor” dedi.

Bir başka market işletmesinde çalışan personel ise yaşanan bu durum için aynı şeyleri ekledi sözlerine. Zeminde biriken kuş pisliğine de değinen market çalışanı, yolcuların temizlik ve tuvalet konusunda şikâyetçi olduğunun altını çizdi.

25 yıl önce Mehmet Niyazoğlu tarafından İzmir Otobüs ve Terminal işletmeleri A.Ş. kuruldu ve İzmir’deki şehirlerarası Terminali, 150 bin metrekare arsa üzerine 70 bin metrekare taban alana oturtuldu. Terminalin faaliyete geçmesiyle İzmirlilere hediye eden Niyazoğlu’ndan sonra şu an yönetimi ele alan İZOTAŞ Genel Müdürü Bülent Korkmaz, konuyla ilgili sessiz kalmayı tercih etti.

Sürecin Aralık’ta bitmesine 5 ay gibi kısa bir süre kaldığına ve hiçbir şeyin belli olmadığını belirten Korkmaz, “26 Temmuz’u bekleyeceğiz. Bakalım Başkan Soyer, ne açıklayacak. Bizim de gerekli adımlarımız bellidir, süreci uzatmaya çalışacağız” dedi.

Hasan Tütüncü

Otogar Taksi Kooperatif Başkanı Hasan Tütüncü, otogarın belediyeye devredilmesi konusunda Soyer’in attığı tweeti göstererek, “O tweet bana da geldi. Burada yazıyor. Bir şey söylemek için erken değil, ben de okudum. 25 yıl önce kuruldu burası. Kimler var burada esas kişi Mehmet Niyazoğlu. Burada Mesut Yılmaz da var, Burhan Özfatura da var. Bunlar bir şirket gibi kurdular, burayı yaptılar. Yap, işlet, devret modeliyle kurdular.

O dönemlerde bizde 103 araç vardı, biz de 150 bin dolar para ödedik buraya girerken. Hava parası verdik. Şu anda 400 lira İZOTAŞ’a veriyoruz, aylık araba başı ve 86 tane arabamız var. Kirası, elektriği, katkı payı ile bir dünya para ödüyoruz” dedi.

İBB Başkanı Soyer’in otogarın kaldırılması konusuna da açıklık getiren Başkan Tütüncü, “Öyle bir şey yok. Buranın sözleşmesi Aralık’ta bitiyor. İZOTAŞ’ın iddiası da buranın sözleşmesi bitiyor, ‘Uzatabiliriz’ diyorlar. Şu anda garajın hali de berbat. Garaj garajlıktan çıktı. Her taraf leş gibi, köhne yerler var” dedi.

Taksiciler arafta kaldı

İzmir Otogarı’nın projeye ihtiyacı olduğuna da vurgu yapan Otogar Taksi Kooperatif Başkanı Tütüncü, “Buranın projeye ihtiyacı da var. Yürüyen merdiven ve asansör olması lazım. Bunların hiçbiri yok zaten. Tadilat olacak. 26 Temmuz’da da Başkan Soyer’in ne açıklayacağı belirsiz, muhtemelen bu projeleri açıklayacak. İleride köhne noktada bir kafeteryamız var. Biz burada yaşadığımız için gidiyoruz, başka bir yolcu gidip de orada oturmaz. Bunun denetimi yok, kontrolü yok. Biz taksicileri denetliyorlar, müşteri şikâyet ettiği için giriş yolunu veya yasaklı yola girmediğimi için, ‘bizi dolandırdı, fazla para aldı’ diyorlar. Üzerimize yürüyorlar. Ama kimse buradaki kafede, yemek yerlerinde yüksek fiyat verdiği için işletme sahibini denetlemiyor, ceza kesmiyor. Biz taksicilerin üzerine her koldan geliyorlar” dedi.

Bölgedeki bazı esnaf ve şoförler uzatılan mikrofona ve sorulara sadece “Şükür” diyebildi. Ağzı bıçak açmayan esnaf ve şoförler, ‘Ne desek de bizim için kötü. Bir tarafta İZOTAŞ bir tarafta Belediye. Kimseyle karşı karşıya gelemeyiz” demekle yetindiler.

Esnaf İZOTAŞ ve belediye arasında sıkıştı