Kiralık evlerde yangın var

Kira fiyatlarında artış evleri ateşe verdi. Eski kiracıların elinde noter imzalı onay olduğundan ev sahipleri bir bahaneyle kiracıları çıkarıyor. Sözleşmesi bulunmayanlar ise fiyatların ani yükseltilmesi sebebiyle isyan etse de çaresizce fiyata razı oluyor, yeni bir ev bulmakta güçlük çekiyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikiraz.com yazarından Turgay Kılıç’ın haberine göre; Asgari ücretin 11 bin 400 liraya çıkmasıyla gıdadan giyime, içecekten ulaşıma, teknolojiden mobilyaya ve tuvalet ücretlerine kadar her şeye zam geldi. Ev kiraları da bu fahiş fiyatlardan nasibini almasıyla birçok yurttaş bütçesine uygun ev bulamıyor. Ev sahibinin ev kirasına yüzde 200 ve üzeri zam yapmasına tepki gösteren birçok kiracı, “Evden çıkamıyoruz parayı da veremiyoruz. Yeni asgari ücret zammını almadan, kiralık ev fiyatları bir anda iki katına çıktı. Başka bir ev bulmaya kalktık, günlerdir bütçemize uygun ev bulamıyoruz ve en ucuz ev 8-10 bin liradan başlıyor” dedi.

Kimse kanunu takmıyor

Eski kiracıların ev sahipleri tarafından kira fiyatının zamlanmasına karşın “Kimse kanun dinlemiyor” demesi üzerine yeni ev bakmak zorunda kalıyor. Ev sahiplerinin ve kiracıların arasında yaşanan diyalogların tartışmaya ve kavgaya dönüşmesi son zamanlarda artmaya başladı. Ülkenin dört bir yanından gelen olayların ‘kira fiyatları’ sebebiyle yaşanması yeni travmaya davetiye çıkarıyor.

Ev sahiplerinin genelde ‘Oğlum, kızım veya kardeşim gelecek’ diyerek eski kiracıları çıkarıp yeni kiracılara da bölgedeki fiyatın çok üzerinde kiraya verdiği ifade edildi.

Sözleşmesi bulunan devletin yüzde 25 kira artışını verilmesi gerektiğini belirtse de, ev sahipleri oranı yüksek tutmak için eski kiracıları evden çıkarmaya çalışıyor, yeni kiracılara ise asgari ücret (8 bin ve üzeri) oranında fiyatla kiralamaya çalışıyor.

Kanun buna ne diyor?

Kira artış oranı, taşınamayan bir ürünün kiralanmasının belirli aralıklarla artırılmasıdır. Bu da enflasyon ve zorlaşan hayat şartları içerisinde düzenli olarak artırılması hakkaniyete uygun belirlenir.

Öte yandan kiralarda fahiş fiyat arttırımı da kanun tarafından önlendi. Buna da sözleşme serbestisine kanunca müdahale edilmesi oldu.

Bu ise 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 344. madde hükmüne bakılır.

Kira artış oranında taraflar arasında artış oranına bakılır. Anlaşma önceki yılın kira oranında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını geçemez. Taraflar arasında anlaşmanın yapılmasıyla tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) 12 aylık ortalama değişim oranını 12 aylık ortalama değişim oranını geçmeyecek şekilde kişiler tarafından, anlaşma olmazsa hakim bu konuda hakkaniyete göre bir belirleme yapar.

Bir diğer yolu ise, taraflar arasındaki anlaşma geçerliliğine göre, TÜFE 12 aylık ortalama değişim oranını geçemeyecek şekilde kişiler tarafından, anlaşma olmazsa hakim tarafından hakkaniyete göre belirlenir.

İzmir’de bazı kiralık evin fiyatı şöyle:

Doğalgazlı+eşyalı ve 1+1: 9 bin 200 TL

Kadın Doğum Karşısı, Klimalı, Sıfır eşyalı 1+1: 7 bin 500 TL

Doğalgazlı asansörlü lüks daire 3+1: 15 bin 500 TL

Üniversite karşısı 1+1 daire: 10 bin TL

Çiğli Ataşehir’de eşyalı 1+1 daire: 15 bin 750 TL

Atatürk mahallesi, arakat ve 50 metrekare 1+1: 7 bin 250 TL

 

Haber Merkezi

Kiralık evlerde yangın var