Seferihisar’da gezilecek yerler ve tarihi bilgileri

İzmir'in ilçesi Seferihisar'da gezilecek yerler neresidir? İzmir'e kaç kilometre mesafededir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir’in ilçelerinden Seferihisar, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, antik bir yerleşim yeri olarak geçiyor.

İl merkezine uzaklığı 45 km’dir. İlçenin kuzeyinde Urla, kuzeydoğusunda Güzelbahçe ve Karabağlar, doğusunda Menderes ilçeleri, güneyinde ve batısında Ege Denizi bulunmaktadır.

İlçenin deniz kıyısında yolcu ve yük taşımacılığına ait bir limanı bulunmazken, Sığacık’ta bir balıkçı barınağı ve 400 yat kapasiteli yat limanı bulunmaktadır.

İlçe merkezinin kuruluş yeri deniz seviyesinden 18 m yüksektedir. Kent, kuzey-güney yönünde uzanan Kızıldağlar’ın (1080 m) batısında, denize inen yamaçlar ve Kocaçay Vadisinin düzlükleri üzerine kurulmuştur.

Cittaslow şehri

Sessiz ve yavaş şehir olarak adlandırılan Cittaslow denilen Seferihisar, 1999 yılında İtalya’da başlatılmış olan birlik hareketidir Cittaslow. Amaçladığı şey, hızla küreselleşen kentlerin, birbirine benzemesinin, aynılaşmasının önüne geçmektir. Büyük AVM’ler yerine küçük esnafın, bakkalların, manavların, terzilerin olduğu, gelenek, görenek ve zanaatlara sahip çıkıldığı, daha çok park ve yeşil alanın bulunduğu, sağlık ve huzur içinde, stressiz bir yaşamın sürdürüldüğü kentlerin sayısını arttırmak, bu hareketin felsefesini oluşturur. Bir yerleşim yerinin Cittaslow unvanı alabilmesi için, Uluslararası Cittaslow Birliği’nin belirlediği kriterleri sağlayarak, üyelik süreci sonunda onaylanması gerekmektedir. Huzur arayışındaysanız eğer, Seferihisar bu arayışınızı çözüme kavuşturacak tescilli bir yerleşim yeridir.

Tarihi M.Ö 1000’lere dayanan, Ionia Bölgesi’nin 12 kentinden biri olan Teos, 65 hektarlık bir alana yayılmıştır. İlçe merkezine 3,5 kilometre uzaklıkta bulunur. Teos Antik Kenti’ni özel kılan en önemli özelliği, tarihte ilk kez Dionysos adıyla kurulan sanatçılar birliğine ev sahipliği yapmış olmasıdır.

Antik tiyatro

Güney ve Kuzey limanı arasında gelişen antik kent içinde birçok önemli yapı bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekeni ise kuşkusuz Helenistik dönemin en önemli mimarı Hermogenes’in eseri olan Dionysos Tapınağı’dır. Tapınak M.Ö 2.yüzyılda inşa edilmiş olup Anadolu’daki en büyük Dionysos (Yunan şarap ve bağbozumu tanrısı) tapınağıdır.

Teos Antik Kenti içinde bulunan bir diğer önemli yapı ise Bouleuterion yani meclis binasıdır. Tarihte önemli kararların alındığı bina, kentteki en iyi korunmuş yapılardan biridir. Meclis binasının orkestra bölümü ve basamaklarının bir kısmı günümüze kadar ulaşmıştır. Antik kentte yer alan yapılardan bir diğeri de yaklaşık 500 kişilik izleyici kapasitesine sahip olan antik tiyatrodur.

‘Dünya’nın en ılımlı yeri’

Antik dönemde önemli bir liman kenti olan Teos, dönemin deniz ticareti öncüsü konumundaydı. Kent Kuzey ve Güney olmak üzere 2 adet limana sahipti. Günümüzde Kuzey limanına dair bir kalıntı bulunamasa da, Güney limanı Anadolu kıyılarında görülebilecek en iyi liman olma özelliğine sahiptir. Liman yöre balıkçıları tarafından halen kullanılmaktadır. Güney limanında bir de kilise bulunmaktadır ancak kilisenin ne zaman, kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

Ünlü düşünür Herodot’un “Dünya’nın en ılımlı yeri” olarak tanımladığı Teos, uzun yıllar birçok sanatçıya ev sahipliği yapmıştır. Daha sonra huzursuzluk kaynağı olarak görülen sanatçı ve filozoflar, M.Ö 2. yüzyılın ortalarında Efes’e sürülmüştür.

Teos Antik Kenti, birinci derece sit alanı olarak koruma altındadır, arkeolojik kazı çalışmaları devam etmektedir.

Seferihisar’da turunçgil festivali

Seferihisar Belediyesi tarafından, bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan mandalinanın tanıtımı ve üreticinin desteklenmesi amacıyla düzenlenen festival, her yıl Kasım ayında gerçekleşmektedir. Dünyadaki en kaliteli Satsuma mandalinasının yetiştiği yer olan Seferihisar, festival sayesinde her yıl renkli görüntülere ev sahipliği yapmaktadır. Festivalde mandalina kral ve kraliçesi, en iyi mandalina üreticisi, en iyi mandalinalı yemek ve tatlı, en iyi mandalina temalı hediyelik eşya seçilmektedir. Festivalde gelenek haline gelmiş, en yavaş bisiklet sürme yarışması da yapılmaktadır. Çeşitli sanatçıların konserlerinin de yapıldığı festival, şehir dışından yapılan turlar ile ziyaretçi akınına uğramaktadır. Seferihisar’da katılabileceğiniz, turuncuya doyacağınız bu etkinliği de aklınızın bir köşesine yazmanızı öneririz.

Haber Merkezi

Seferihisar’da gezilecek yerler ve tarihi bilgileri