Silahsızlanma için eğitim şart!

Ruh sağlığımız giderek bozulurken, şiddet olayları ciddi şekilde artıyor. Silahı kapan birbirini vuruyor. Kimse de ‘dur’ demiyor. Bu şiddetin her türlüsünün önlenmesi, silahsızlanma için acilen eğitime ve yasal düzenlemelere ihtiyaç var

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni İzmir Gazetesi’nden Eylül Sansür‘ün haberine göre Yazılı, görsel basında, sosyal medya platformlarında gün geçmiyor ki bir şiddet haberi olmasın.  Dünya genelinde ve Türkiye’de bireysel silahlanmada yaşanan kontrolsüz artış büyük tedirginlik yaratıyor. Peş peşe gelen silahla yaralama, çatışma ve ölüm haberleriyle son günlerde gündeme bu konu oturuyor. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı, sosyal hayatın içindeki sorunlar, tahammülsüzlük, hoşgörüsüzlük, kıskançlık, bunalım gibi etkenlerle yaşanan şiddet olaylarındaki artış hem toplumu hem de bu konuda çalışmalar yapan akademisyenleri, araştırmacıları, sosyolog ve psikologları endişelendiriyor. Uzmanlar ‘EĞİTİM ŞART’ diyor.

 

HER GÜN ÖLÜM

 

2023 yılının ilk 7 ayında sadece 148 kadının öldürüldüğü ülkemizde son bir haftada yaşananlar da olayın ne kadar korkunç boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Sadece son iki günde silahlanmanın neden olduğu facialardan örnek verirsek;

Batman’da evdeki av tüfeğiyle oynayan 5 yaşındaki çocuk tetiğe dokununca 2 yaşındaki kardeşinin ölümüne neden oldu.

İzmir Bayraklı’da ise aralarında husumet bulunan esnaflar sokakta karşılaşınca kavga çıktı. 61 yaşındaki Sibel K. ,komşuları olan Nurhayat A. (63) ile Süleyman A.’yı tabancayla vurdu. 83 yaşındaki Süleyman A. öldü.

RUHSATIMIZ EKSİK

Türkiye’de 596 bin 495 kişi silah taşıma, 475 bin 542 kişi de bulundurma ruhsatına sahip. Bu sayının ruhsatsız silahlar düşünüldüğünde 9 milyon olduğu düşünülüyor. Silahla işlenen suçlardaki artış ise üzerinde tartışılıp önlem alınması gereken konuların başında geliyor. Ülkemizde bireysel silahlanan kişi sayısı artıyor. Cinayet, çatışma ve silahla yaralama haberleri ardı ardına geliyor. Bazı anlı şanlı televizyon kanalları da yaşanan kavga, şiddet ve cinayetleri haberlerini uzun bir bülten halinde seyirciye sunuyor. Hal böyle olunca da vatandaşın psikolojisi bozuluyor, korkuya kapılıyor, tedirginlik yaşıyor.

 

Umut Vakfı’nın raporuna göre; 2023 yılında geride bıraktığımız aylar içinde ülke genelinde bin 938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu silahlı şiddet olaylarında bin 200 kişi öldü, bin 960 kişi ise  yaralandı.

Dünya genelinde ve Türkiye’de bireysel silahlanmada yaşanan kontrolsüz artış, birçok kişide tedirginlik yaratıyor.

Bu konu peş peşe gelen silahla yaralama, çatışma ve ölüm haberleriyle özellikle son günlerde gündeme oturuyor, Umut Vakfı’nın konuyla ilgili yaptığı bir çalışmayı dikkat çekiyor.

Bu rapora göre; bu yılın 211 gününde Türkiye genelinde 1938 silahlı şiddet olayı basına yansıdı. Basına yansıyan bu silahlı şiddet olaylarında 1200 kişi öldü, 1960 kişi de yaralandı.

Şiddet olaylarının; uzun namlulular dahil 1653’ünde silahlar kullanıldı, (397’sinde Keleş, uzun namlulu silahlar dahil tüfekler, 1187’sinde tabancalar, 60’ında beylik silahları), 285’inde ise çoğunluğu bıçaklar olmak üzere kesici aletler kullanıldı.

 

Silahsızlanma için eğitim şart!

Yorumlar kapalı.