Sultanahmet Camii, Restorasyonun Ardından İbadete Açılıyor

İstanbul'un tarihi semtlerinden Sultanahmet'te bulunan Sultanahmet Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yeniden ibadete açılıyor. Caminin restorasyon süreci, beton duvarların kontrollerinden minarelerin tamirine kadar detaylı bir şekilde ele alındı. İç mekan çalışmaları da titizlikle sürdürüldü. Sultanahmet Camii mimarı Sedefkar Mehmet Ağa'nın ahşap işleri de restore edildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün İstanbul’un tarihi semtlerinden Sultanahmet’te bulunan Sultanahmet Camii, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla yeniden ibadete açılıyor. İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Hayrullah Çelebi, yapılan restorasyon çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyonu devam eden camileri ilkesel olarak ibadete ve ziyarete kapatmadığını belirten Çelebi, “Sultanahmet Camii’nde de 5 yıl boyunca sadece 5 ay kadar kapalı kalma durumu oldu. Bunun sebebi, cami içerisine kurulan ve sonra sökülen çelik platformdan kaynaklanıyor. Bunun dışındaki zamanda, sınırlı kapasite de olsa hizmet vermeye devam edildi” dedi.

Restorasyon süreçlerinde öncelikli olarak yapıların güvenliği ve statiği incelendi. Sultanahmet Camii’nin yarınlara ulaştırılması ve deprem güvenliği açısından beton duvarların bütün kontrolleri, zemin etütleri ve minarenin statik kontrolleri yapıldı. Üç minarede bir sıkıntı tespit edildi ve onaylı kurul projeleri alındıktan sonra minarelerin taşları tek tek sökülüp uygun bakım ve onarımları yapıldı. Tekrar aynı şekilde uygun yöntemle minare kurum işlemleri tamamlandı.

İç mekan çalışmaları da titizlikle sürdürüldü. 1200 metrekarelik alana önce çelik ayaklarla, çelik profillerle kaplama yapıldı. Daha sonra kubbede kalem işleri, altın varak işlemleri, taş temizliği, pencerelerdeki detaylar, çimentodan arındırma işlemleri gerçekleştirildi. Cami içerisindeki tüm aydınlatma ve elektrik aksamları değiştirildi. İçeride bulunan tüm avizeler tek tek sökülerek, Vakıflar Genel Müdürlüğü laboratuvarlarında bakım ve onarımları yapıldı. Ortada bulunan büyük avizede temizlik esnasında 1835 damgasına rastlandı ki bu, avizelerin II. Mahmut döneminde yapıldığını gösteriyor.

Yine caminin üzerini kaplayan yarım kubbesi, çevre kubbesi ve ana kubbenin üzerindeki tüm kaplama örtülerinin değiştirildiği belirtilirken, Sultanahmet Camii mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’nın ahşap işlerinin, kepenklerin ustalığı da marangozhanede tamamlandı.

(e.s)

Sultanahmet Camii, Restorasyonun Ardından İbadete Açılıyor