Cuma tatili için temel atılıyor

Sosyal medyada cuma gününün tatil olması konusunda yazıların paylaşılması üzerine politikacılar sessizliğini koruyor. Hükümete yakınlığıyla bilinenler ise konuyu yazmayı sürdürüyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Osmanlı Devleti’nde hafta tatili

Osmanlı Devleti’nde hafta tatili olarak 1820 yılında tatil günleri pazartesi ve perşembedeyken, 1830’larda pazar gününe alınmıştı. Osmanlı’da farklı günlerde yapılan tatiller, Sadrazam İzzet Mehmed Paşa, işlerin yoğunluğuna dikkat çekerek 1774 yılında hafta tatiline son verirken 2. Mahmud döneminde ise hafta tatili yeniden gündeme gelmişti.

Bazı resmi kurumlarda hafta tatili pazar ve pazartesiye alınmış, bazı kurumlarda ise perşembe gününde tatil yapılıyordu. Çalışmaların aksamasıyla sadece pazar günü tatil kabul edildi.

Mısır meselesinin patlamasıyla hafta tatilleri kaldırıldı, Osmanlı döneminde yeniden pazar tatil ilan edildi.

Müslüman memura cuma tatili

Farklı padişahın döneminde tatiller değişiklik gösterirken, 17 Ocak 1842’de Müslüman memurlar için hafta tatili Perşembeden cumaya alınmıştı. Tarihçi yazar Sinan Meydan, “19. yüzyılda her bakımdan dışa bağımlı hale gelen; kapitülasyonlar, dış borçlar ve Duyunu Umumiye kıskacında adeta Batı’nın yarı sömürgesi olan Osmanlı, Hıristiyan ve Musevilerinde cuma günleri tatil yapmalarını sağlayacak, böylece iş gücünü artıracak bir kanuni düzenlemeye gidememiştir” dedi.

Cuma tatili için temel atılıyor

Yorumlar kapalı.