Cuma tatili için temel atılıyor

Sosyal medyada cuma gününün tatil olması konusunda yazıların paylaşılması üzerine politikacılar sessizliğini koruyor. Hükümete yakınlığıyla bilinenler ise konuyu yazmayı sürdürüyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyette hafta tatili

Cumhuriyet’in 1923 yılı ilanıyla İzmir İktisat Kongresi toplandı ve din, dil ayırt etmeksizin Türkiye’de cuma tatili ilan edildi. 2 Ocak 1924 tarih ve 394 sayılı 14 maddelik ‘Hafta Tatili Kanunu’ ile tüm vatandaşlara özgü tatil Cuma günü ilan edildi.

Cuma’dan pazara

1935 yılında hafta tatili Cuma’dan pazara çekildi. Pazar gününün uluslararası tatil günü olduğuna dikkat çekilerek, ekonomik kayıpların önü açıldı.

Meclis’te yapılan görüşmelerde hafta tatilinin cumadan pazara alınmasında dinsel açıdan hiçbir sakıncasının olmadığına işaret edildi. Konuşmacılar, İslamiyet’te cuma gününün namaz saati hariç tatil olmadığını, ayrıca Cumhuriyet’le birlikte Avrupalı devletler arasına girildiğini, bu devletlerin kabul ettiği pazar gününün tatil yapılmasının zorunlu olduğunu ileri sürmüşlerdir. Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle ticari anlaşmalarının da dikkate alınmasıyla cuma tatili pazara alındı ve Türkiye’de hafta tatilleri Cumartesi- Pazar’a alındı. Bazı şirketler Türkiye’de cumartesi yarım gün çalışırken, pazar hiç çalışmıyor. Bazı şirketler ise cumartesi ve pazar çalışmıyor.

Haber Merkezi

Cuma tatili için temel atılıyor

Yorumlar kapalı.