Kredi kartı borçları ekonomistleri bile şaşırttı

Yüksek enflasyon karşısında kartla borçlanan, dolan limiti yeni kartla borcunu artırarak çözmeye çalışan vatandaş, TCMB’nin yeni faiz kararlarıyla dara girdi. Son 7 ayda kart sayısı 10 milyon, borcu ise yüzde 146 arttı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Semi Tektaş-yenikiraz.com

Ekonomi uzmanı Hafize Gaye Erkan’ın başına geçtiği Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, sıkıştırılmış para politikasına yönelerek yeni bir ekonomi dönemine girdi. Yüksek enflasyon karşısında kredi kartına borçlanarak ayakta kalmaya çalışan vatandaşlar ise, art arda yaşayan artan faiz yükseltme kararları karşısında bir de yüksek faizle boğuşmak durumunda kaldı. Borç içindeki vatandaşın tüm olumsuzluklara rağmen mücadelesi, ekonomistlere bile taş çıkarttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, haziran ayından itibaren sıkılaştırılmış para politikasına geçip 4 ayda (2150 baz puan artırımla yüzde 8,5’tan) faizleri yüzde 30’a kadar yükseltmişti. Bu hamle sonrası, kredi kartı faiz oranları da bankalar tarafından güncellenerek aylık yüzde 3,26’ya, gecikme faiz oranı aylık yüzde 3,56’ya, nakit çekim faizi aylık yüzde 4,02’ye, nakit gecikme faizi ise aylık yüzde 4,32’ye çıkarıldı.

Faiz artışlarında en büyük darbeyi, yüksek enflasyon karşısında tartışılan TÜİK oranıyla zam alarak maaşla yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan vatandaşlar yedi. Kredi kartı alışverişiyle borçlanarak ayı döndürmeye çalışan vatandaşlar, harcama ve nakit kullanımları oranında bir de yüksek faiz ödemek durumunda kalacak.

BORÇ KATLANDI

Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre, 2023 başında 99 milyon olan piyasadaki kredi kartı sayısı 2023’ün ilk 7 ayında 10 milyon artarak 109 milyon 826 bin 297’ye ulaştı. Tek kartla ayı döndüremeyen vatandaş farklı bankalardan ikinci, hatta üçüncü kartı alarak borcunu artırdı.

Bireysel kredi kartı borçlanması ise geçen yıla göre yüzde 146 oranında artış göstererek 551 milyar 714 milyon TL’ye ulaştı. 2022 yılında taksitli kredi kartı borçlanması yüzde 210’luk rekor bir artışla 89 milyar 764 milyon TL’den 278 milyar 570 milyon TL’ye yükseldi.

Bu arda borcu ödenmeyen kredi kartı sayısı ise 114 bin oldu.

TÜKETİM ENFLASYONU

Tüketimi azaltarak enflasyonu düşürmeyi hedefliyorlar diyen Ekonomist Fatih Güneş, “Ekonomide bir politika değişikliğine gidiliyor. Bir önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak zamanından başlayan süreçte ne vardı? ‘Biz faizleri bir şekilde düşük tutalım, dengeleyelim, döviz fiyatını nispeten serbest bırakalım. Hem ihracatçı faydalansın hem de tüketici ama bir yandan da faizler düştüğü için de bankalar bol kredi versin, insanlar tüketim yapsın, farklı bir bolluk, normalde olmayan bir bolluk ortaya çıksın’ mantığı hakimdi. Şimdiye baktığımızda ise Şimşek döneminde enflasyon en büyük hedef olarak göze alındı. Ve enflasyonu düşürmek için tüketimi düşürmek gerektiği politikasını uyguluyorlar. Tüketim azalırsa ne olacak? Fiyat artışı duracak, talep olmayınca böylece enflasyon azalacak, bankalardaki gerek tüketicilere verilen krediler, kredi kartları, kredi kartlarındaki taksitleri daraltarak tüketimi azaltıyorlar. Tüketim azaltma bakış açısıyla bakıldığı zaman enflasyon oluşmayacak, kimse bir şey talep etmezse almazsa malın fiyatı yükselmez politikasıyla hareket ediyorlar. Ekonomi politikaları bunun üzerine dayalı. İnsanların krediler ile yaptığı tüketimleri daraltırsak, piyasada alışveriş olmaz, enflasyon düşüş yaşar” değerlendirmesinde bulundu.

Kredi kartı borçları ekonomistleri bile şaşırttı

Yorumlar kapalı.