Kredi kartı borçları ekonomistleri bile şaşırttı

Yüksek enflasyon karşısında kartla borçlanan, dolan limiti yeni kartla borcunu artırarak çözmeye çalışan vatandaş, TCMB’nin yeni faiz kararlarıyla dara girdi. Son 7 ayda kart sayısı 10 milyon, borcu ise yüzde 146 arttı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İŞSİZLİK ARTAR

“Kredi kartlarını döndürerek, asgari ücretlerini ödeyerek bir şekilde tüketimlerini sürdürüyor” diyen Güneş, “Peki, bu sürdürülebilir bir politika mı? Hayır sürdürülebilir bir politika değil. Çok tehlikeli bir durum var. Siz tüketimi azaltırsanız bir kere başta hizmet sektörü olmak üzere küçük işletmeleri tamamen batmaya sevk edersiniz. Bugün kredi kartı dediğiniz uygulama insanların aslında normal şartlar altında cebinde para taşımamak için kullandığı bir aparat. Ama bizim ülkemizde uygulama bu şekilde yürümüyor. Kredi kartlarını döndürerek, asgari ücretlerini ödeyerek bir şekilde tüketimlerini sürdürüyor. Bugün kredi kartlarını bir tuşa bassanız, durdursanız Türkiye’de hem tüketimlerin hem de ticaretin neredeyse yüzde 50-60’ını tamamen durdurursunuz. Bunun tehlikesi de şu ‘daralan emisyon’ dediğimiz piyasada ticaret hacmini daraltırsanız patır patır iflaslar görürüz.  Önce hizmet sektöründe başlar. Küçük esnafla devam eder ve ondan sonra üretim sektöründe öz kaynağı zayıf bütün firmalar ve işletmeler sıkıntı yaşar ve iflasa sürüklenirler. İnsanlar gelirlerini ölçüsünde insanca hayat süremezler. Ve akabinde krediyle döndürdükleri hayatı sekteye uğrar. Pek çok sosyal sorunu da beraberinde getirir.  Bu şekilde döndürme ile yaşayan, hayatını sürdüren olan aileler, insanlar çok ciddi sıkıntı yaşayacaklar. Mesela tekrardan işsizlik gündeme gelebilir. Eskiden çalışan işçi bulamıyoruz, çalışan bulamıyoruz. Üç vardiya üretim yapmak istiyoruz diyen üreticiler bile bugün baktığınız zaman vardiyaları üçten ikiye indirdiler. Ya da en azından işten ayrılan çalışanın yerine yenisini almamaya başladılar. Bu zaten ilk etapta üretimin düşmesi, daha sonra insanların tüketimlerinin azalarak yavaşlayarak piyasayı en kötü durumda olan bizim dediğimiz stagflasyon enflasyonun daha da ötesi piyasa daralması sonuçta piyasadaki emisyonun ve rakamların daralmasına sürükler” şeklinde konuştu.

MB’DA REZERV YOK

Uygulanan bu politikaların sürdürülebilir olmadığını söyleyen Güneş, “Geçmişte böyle uygulamalar oldu ve sürdürülebilir olmadı. Bunu geçici bir dönem yapabilirsiniz. 2-3 ay bir kemer sıkma politikası yaparsınız. Ama o kemer sıkma politikasından sonra ne yaparsınız? Sonra rahatlatıcı bazı tedbirler alırsınız. Bugün hazinede rahatlatıcı tedbir alacak kadar bir kere para yok. Merkez Bankası’nda o kadar rezerv de yok. Ve dediğim gibi yeni ekonomi yönetiminin hem dövizi hem de faiz oranlarını yükseltici anlayışındaki ekonomi modeli bir kere tamamen yabancıları Türkiye’ye bir finansal anlamda paralarını getirip değerlendirip geri götürmeye, Türkiye içerisindeki değerlerin yurt dışındaki finans kaynaklarına yönlendirmeye neden olur. Başka bir işe yaramaz. Başka bir faydası olmaz” diyerek sözlerini noktaladı.

Kredi kartı borçları ekonomistleri bile şaşırttı

Yorumlar kapalı.