Sanayi ile bilim kucaklaştı

Maden sektörünü İzmir’de buluşturan 10. MINEX-Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açarken İBB Başkanı Soyer, “Ekoloji yoksa ekonomik kalkınma da yok, refah da yok, yaşam da yok” dedi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikiraz.com yazarı Turgay Kılıç’ın haberine göre, MINEX 10. Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı, Fuar İzmir’de düzenlenen törenle kapılarını açtı. Fuarla eş zamanlı olarak, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından organize edilen 9. Uluslararası Maden Makineleri ve Teknolojileri Kongresi de düzenlenecek. 13 – 16 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan fuar bilim insanları, iş insanları ve alanında uzman kişiler konuşma yapacak. Bu yıl MINEX’de, Almanya, Çin, Polonya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi dünyanın farklı ülkelerinden toplam 173 uluslararası katılımcı ile Türkiye’nin farklı noktalarından 116 katılımcı İzmir’de bir araya gelecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in ev sahipliğinde gerçekleşen etkinliğe, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, vurgulayan İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın katılım gösterdi. Organizasyonda yaptığı konuşmada sürdürülebilirlik vurgusu yapan Soyer, “Bizim için ekonomi ve ekoloji arasında bir ses benzerliğinden çok daha fazlası var. Ekoloji yoksa ekonomik kalkınma da yok, refah da yok, yaşam da yok” dedi.

Ekoloji yoksa ekonomik kalkınma da yok

MİNEX’in başladığı günden beridir 5 kat büyüdüğünü ve maden sektörüne ciddi katkılarının olduğunu ifade eden Soyer, “MINEX, ilk kez düzenlendiği yıla göre beş kattan fazla büyüdü ve ülkemizin madencilik sektöründeki konumunu güçlendirmeye, ihracatı, istihdamı ve ülke ekonomisini geliştirmeye devam ediyor. Bizim için ekonomi ve ekoloji arasında bir ses benzerliğinden çok daha fazlası var. Ekoloji yoksa ekonomik kalkınma da yok, refah da yok, yaşam da yok. Oysa, günümüzde yeraltı kaynaklarının kullanımı neredeyse ‘doğanın işgali’ anlamına geliyor. Buna derhal dur demek zorundayız. Doğanın döngüsü içerisinde yer alan her şeyi, sürdürülebilir ve hatta onarıcı bir şekilde kullanabiliriz. Yazık ki madencilik potansiyeli son derece yüksek olan ülkemizde, yanlış uygulamalar nedeniyle son yıllarda bu sektörün itibarına zarar verildiğini görüyoruz. Halbuki bizim ne kaybedecek bir karış ormanımız ne de kaderine terk edilecek ekonomimiz var.  Ülkemizin bu sorununu çözebilmemizin anahtarı, ucuz hammadde satmaya yönelik makus talihimizi yenmek. Bunun yerine hammaddenin bilgiyle harmanlandığı, katma değere ve markalaşmaya dayalı yeni bir madencilik ekonomisi inşa etmek zorundayız. Çünkü bu vatanı yaşatmaktan başka çaremiz yok” ifadelerini kullandı.

Yeraltı kaynaklarına yeşil ışık

Sanayinin hammaddesinin madenler olduğunu söyleyerek Son yıllarda Çin’in büyük bir hızla Afrika kıtasında maden sahalarını ele geçirmesinin ana sebeplerinden birinin de bunların olduğunu söyleyen Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, “Ege Bölgesi Sanayi Odası olarak, bizler de ülkemizde yer altındaki madenlerin çıkarılarak ekonomiye kazandırılmasını savunuyoruz. Ancak gerek sanayimiz gerekse gündelik hayatımız için bu denli önemli bir sektör olan madenciliğin, ülkemizde hala ciddi bir atıl potansiyel taşıyor oluşu da, işin bir diğer boyutu olarak dikkat çekiyor. Bununla birlikte çok üzülerek görmekteyiz ki, birtakım çevrelerce sektör, kötü gösterilmeye ve gelişimine haksız yere engel olunmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.

Sektöre fuar katkısı

MINEX Madencilik, Doğal Kaynaklar ve Teknolojileri Fuarı’nın ülkenin madencilik ve doğal kaynaklar sektöründeki başarı hikayesinin yazılmasında en önemli etkinlerden biri olduğunu vurgulayan İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, “Pandemi sonrası 2021 yılında 300 üzerinde marka ve 10 bine yaklaşan ziyaretçiye ev sahipliği yapan fuarımız her geçen gün sektöre katkı sağlamaya devam ediyor. Madencilik, enerji ve imalat sektöründe hammadde ihtiyacını sağlayan temel üretim alanlarından biri olması nedeni ile son derece stratejik bir konumda. Ayrıca yüksek katma değerli ve istihdam yaratma kapasitesine de sahip. Bu nedenle fuarı kent olarak önemsememiz ve sahiplenmemiz gerekiyor” dedi.

‘İzmir deprem kentidir’

300’den fazla katılımcı firmanın katıldığı fuarın açılışında konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel de planlı ve başarılı üretimin tek yolunun bilimsel ve teknik uygulamalardan geçtiğini belirterek şu ifadeleri kullandı;

“Üretimin bilimsel ve teknik uygulamaları da mühendislik hizmetleri ile sağlanmaktadır. Türkiye’nin madencilik sektörü yurt dışı ile karşılaştırıldığında bazı sorunlara sahip. Bu sorunların çözümü için gelişmiş ekipmanların kullanımı zorunludur. Bilimi ve teknolojiyi esas alan istihdam odaklı sanayileşme politikaları hedeflendiğinde sanayi yatırımları ile ülkenin kaynakları daha iyi değerlendirilecek. İzmir deprem kentidir. Kongre kapsamında deprem konuşulup çözüm önerileri tartışılacak. Madenciler olarak geçmiş depremlerde olduğu gibi 6 Şubat’ta çalıştık.”

 

HABER MERKEZİ

 

Sanayi ile bilim kucaklaştı

Yorumlar kapalı.