Torbalı’da neler yapılabilir? Torbalı’ya nasıl gidilir?

İzmir'in Torbalı ilçesi hakkında her şey. Torbalı'ya nasıl gidilir? Nereleri gezilebilir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İzmir Torbalı hakkında merak edilen her şey…

Nüfus: 207.840
Belediye Başkanı: Mithat Tekin (CHP)
Kaymakam: Ercan ÖTER

TARİHÇE

Torbalı ; Tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıkların merkezi içerisinde kalmış olup; ismini antik çağın ünlü şehirlerinden biri olan “Metropolis” bir diğer adıyla Triyanna yada Tripolis’den aldığı rivayet edilmektedir. (Bu günkü yerleşim yerinin yaklaşık 5 km güneyinde)

Bugünkü Torbalı Küçükmenderes havzasında verimli topraklar üzerinde kurulmuş olup ; Ephessos (Selçuk), Smyrna (İzmir), Kolophon (Değirmendere), Nation (Ahmetbeyli) ve Nif (Kemalpaşa) antik kentleri arasında kalan bölgede MÖ. 3000 yıllarında ilk yerleşim gerçekleşmiştir. Metropolis kentiyle birlikte M.Ö. 2500 yılında Hititler zamanında yörenin geliştiği, MÖ. VII. YY da Lydia zamanında en parlak çağını yaşadığı anlaşılmıştır. Sırasıyla Neolitik, Kalkolotik,Tunç Çağları ile Frigya, Lydia, Pers, Roma ve Bizans dönemlerini, 1071-1317 tarihlerinde Selçuklular ve Aydınoğulları, daha sonraları Osmanlı dönemini yaşamıştır. Torbalının Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Bayezit’in şehzadesi Ertuğrul Beyi vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamış, o dönemde Torbalı İzmir Sancağına bağlı bir birim olarak kayıtlara geçmiştir.

Osmanlı döneminde Osmanlı Sultanı Çelebi Mehmet’in 1414 yılında İzmir’i alması ile birlikte 1425 yılından sonra İzmir ve civarı tümüyle Osmanlı yönetimi altına girmiştir.

Birinci Dünya Savaşını müteakiben 15 Mayıs 1919 -7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın bir süre işgal altında kalmıştır.

Kurtuluş Savaşının kazanılması ve Cumhuriyetin ilanı ile birlikte 20 Nisan 1924 tarihli 491 Sayılı Teşkilatı Esasiye Kanunu uyarınca sancaklar kaldırılmış, yerine vilayetler ihdas edilmiş, bunun sonucu Aydın Vilayeti parçalanmış, İzmir Sancağı da İzmir Vilayeti olarak kurulmuştur. Torbalı da İzmir’e bağlı bir nahiye olmuştur.

26 Haziran 1926 tarih ve 387 Sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu ile Torbalı ilçe haline getirilmiş, 1927 yılında ise belediyelik olmuştur.

GEZİLECEK YERLER

1. Hipodrom Binası
2. Masal Dünyası Parkı
3. Atatürk Anıtı
4. KEY Museum Otomobil Müzesi
5. Metropolis Antik Kenti
6. Efeoğlu Tabiat Parkı
7. Suyun Başı Mesire Yeri


TORBALI’YA NASIL GİDİLİR?

İzmir’den toplu taşıma ile Torbalı’ya gitmenin en pratik yöntemi İzban metrodur. Eski banliyo hattını kullanan İzban ile İzmir’in tüm ilçelerinden direkt Torbalı’ya gidebilirsiniz. Torbalı İzban saatleri sabah 05.00’te başlayıp, akşam 23.30’a kadar devam ediyor. Torbalı İzban Fiyatları , Torbalı İzban saatleri için direkt güncel süreler burada. Torbalıya nasıl gidilir sorunusun en iyi yanıtı bu olabilir.
İzmir’den Torbalı’ya izban ile yaklaşık 1,5 saat sürüyor.

Toplu taşıma ile Torbalı’ya gitmenin bir diğer yolu belediye otobüsleri. Eshot Torbalı otobüsleri direkt İzmir’den yok. İzban ile Tekeli’ye ulaşıp oradan Torbalı – Tekeli otobüsü’ne binebilir veya doğrudan İzban ile Torbalı’ya gidebilirsiniz.

Ödemiş Torbalı Otobüsü, Bayındır Torbalı Otobüsü, Torbalı Belevi Otobüsü, Pancar Torbalı otobüsü gibi ESHOT’un belediye otobüs seferleri de mevcut.

Torbalı’ya gitmenin geleneksel yöntemlerinden biri dolmuş. Torbalı dolmuşları İzmir Otogardan kalkıyor. Saat içinde birkaç kere karşılıklı Torbalı dolmuşu seferi var.
Şehir içi dolmuş fiyatları şu şekilde: (2023 itibarı ile) Torbalı Ayrancılar dolmuşu: 15 TL, Torbalı Havaalanı dolmuşu 25 TL, Torbalı Gaziemir Dolmuş fiyatları: 25 TL

Haber Merkezi

Torbalı’da neler yapılabilir? Torbalı’ya nasıl gidilir?