Türkiye Avrupa ve dünyanın çöplüğü haline geldi

Türkiye Avrupa Birliği ülkelerinin çöplüğü durumuna geldi. AB ülkeleri çöplerinin yüzde 41’ni geri dönüştürürken geri kalanının Türkiye gibi ülkelere gönderiyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SINIRLI KAYNAK

Kaynakların sınırlı olduğunu söyleyen Kınay çöplerden dolayı bu durumun daha da derinleştiğini belirtti. Kınay, “Bir taraftan; ülkemizde evsel ve sanayi kaynaklı atıkları değerlendirdiğimizde; kaynak olarak değerlendirilmesi gereken atıkların kontrolsüz biçimde doğaya bırakılması ile toprak, su, yer altı suyu, hava kirliliğine yol açtığını içeriklerindeki kimyasal ve tehlikeli maddelerin doğal ortama karışması ile yaşam döngüsü içerisinde canlılar üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Yarattığı Çevre kirliliği ve halk sağlığı probleminin yanı sıra çöp değil kaynak olarak değerlendirilmesi gereken atıkların kontrolsüz atılması ile önemli bir ekonomik değeri olan kaynağı da heba etmiş oluyoruz. Bu noktada hammadde olarak kullanabileceğimiz atık kaynağı yerine; ilave maliyet ile yeni kaynak kullanımı yoluna gidiyoruz. Aynı zamanda atıklar ile kirlenmiş hava, su ve toprağı sağlıklı kullanabilmek adına ilave arıtma ve rehabilitasyon gibi çevresel maliyetleri ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu da ekonomik bir yük olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu

210 BİN TON

Kınay, “Greenpeace’in 17 Mayıs’ta 2022 yayınladığı raporda, İngiltere’nin 2020’de Türkiye’ye ihraç ettiği plastik atıkların 210 bin ton civarında olduğu ve bunların bir kısmının yollara, tarlalara ve su kaynaklarına atıldığını veya yakıldığını tespit ettiği Adana ve Mersin’den görüntüler paylaşıldı. Greenpeace Adana Bölgesinde 2020 Yılında da aynı tespitleri paylaşmıştı.  Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bu görüntülerin ortaya çıkması üzerine 152 tesiste denetim yapıldığını, 29 işletmenin faaliyetinin durdurulduğunu ve 32 işletmeye 8 milyon TL ceza uygulandığını açıkladı” dedi.

İNSAN HAKLARINA TERS

Atık dönüşlerinde çocukların, göçmenlerin çalıştığını belirten Kınay denetimin eksik olduğunu söyledi. Kınay, “İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch- HRW) birkaç gün önce Türkiye’de plastik geri dönüşümünün sağlık üzerine etkilerinin değerlendirildiği bir rapor yayınladı. Rapor kapsamında Türkiye’de plastik atık ithalatı, tesislerdeki çalışma koşulları ve sağlık riskleri değerlendirilirken; Adana ve İstanbul’da 24’ü geçmişte ya da şimdi plastik geri dönüştürme tesislerinde çalışan 64 kişiyle konuşulduğu; konuşulan kişilerin üçte birinin çocukken çalışmaya başladığı ya da hâlâ çocuk olduğu belirtiliyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan alınan lisans belgeleri ile yasal mevzuata göre “denetim ve kontrol altında olan” tesisler, uygulama(ma) ve denetle(me) eksiklikleri; çocuklar, göçmenler ve sığınmacılar, kayıtsız, güvenliksiz çalışma koşulları ile sektör raporlarında belirtilen ekonomik ve çevresel kazancın öteki yüzünü aktarıyor” ifadesini kullandı.

Türkiye Avrupa ve dünyanın çöplüğü haline geldi

Yorumlar kapalı.