Türkiye Avrupa ve dünyanın çöplüğü haline geldi

Türkiye Avrupa Birliği ülkelerinin çöplüğü durumuna geldi. AB ülkeleri çöplerinin yüzde 41’ni geri dönüştürürken geri kalanının Türkiye gibi ülkelere gönderiyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KANSER VE ORMAN YANGINI

“Bu atıklara ait denetim süreçlerinin nasıl işlediği, atık olarak gelen malzemenin ne olduğu, neler içerdiği, hangi yöntemlerle nereye gittiği, nasıl kullanıldığı, tehlikelilik süreci ile ilgili verilere sahip değiliz” diyen Kınay, “Ülkemizde sektörde hammadde olarak kullanılmak üzere ithal edilen atıklar ile birlikte nelerin ülkemize girdiğinden emin olabiliyor muyuz?  Atık Geri kazanım tesislerinde yaşanan şüpheli yangınlar, sayılardaki artış kuşkuları büyütüyor. Doç. Dr. Sedat Gündoğdu tarafından yapılan çalışmalarda Türkiye’de geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınların 5 yılda 20 kat arttığı belirtiliyor. Çıkan yangınlar ile birlikte ortaya çıkan kanser yapıcı kirleticiler ile çevre kirliliği ve halk sağlığı sorunu da büyüyerek devam ediyor. Atık tesislerinde yaşanan sorunlar, sık sık yaşanan yangınlar ile ilgili değerlendirmeler sorumlular ortaya konmadan sektörü geliştirmek de mümkün değil.

Mevzuatımıza göre; her türlü denetimi yapılmış, çevre ve insan sağlığı için risk oluşturmayacak önlemler alınmış, tehlikesiz nitelikteki atıkların ithalat, ilgili denetim süreçleri ile mümkündür. Ancak bu sürecin sağlıklı işlediğini söylemek yaşanan örneklere baktığımızda mümkün değil. Bu süreçlerde bir taraftan kişisel tüketim alışkanlıklarının yönetilmesi, atık azaltımı, kaynağında ayırma gibi çalışmalarda toplumsal farkındalık çalışmaları önemli bileşenlerden. Ancak toplumsal farkındalık ve uygulamalar tek başına yeterli olmuyor”  şeklinde konuştu.

“AĞIRLAŞARAK DEVAM EDECEK”

Kınay, “Ülkemizde yıllardır zorunlu olan Atık Mevzuat kapsamında atıkların kaynağında ayrı toplanması ve bertarafı sürecinde evlerimizde oluşan atıkların ayrılması noktasında yaşanan problemler, altyapı eksikliklerinin giderilmemiş olması, evsel ve endüstriyel atıkların ayrıştırılması, toplanması, geri kazanımı ve bertarafı noktasında sorumlu idarelerin gerekliliklerini yerine getirmiyor olmaları noktasında gerekli uygulama ve denetim süreçleri yürütülmediği sürece Atık Yönetimi ve sağlıklı bir çevrede yaşam sürecinden söz etmek maalesef mümkün değil.  Sonuç olarak; atık ithalatında arttan rakamlar, ülkemizin atık çöplüğü olduğu gerçeğini her gün büyütürken; sektörde yaşanan sorunlar, denetimsizlik, iş sağlığı güvenliği, çevre ve halk sağlığı sorunları ile yaşamın feda edildiği bir noktadayız. Yürütülen politika ve uygulamalar gösteriyor ki yaşadığımız sürecin sonuçları uzun vadede ağırlaşarak devam edecek” diyerek sözlerini noktaladı.

Türkiye Avrupa ve dünyanın çöplüğü haline geldi

Yorumlar kapalı.