Şiddet ekonomik krizle güçleniyor

Ekonomik kriz, depremler ve pandemi salgının verdiği travmatik etkilerin sonuçları sokaklara, toplumda yaşanan kargaşa ve çatışmalara evriliyor. Psikolog Karaman yaşanan acılara karşın “Orada olmaya gerek yok. Çok fazla zorlandık ve hırpalandık” diyerek bunları aşmanın farkındalık etkisiyle mümkün olabileceğinin altını çizdi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

yenikraz.com yazarı Turgay Kılıç’ın haberine göre; Türkiye’de yaşanan şiddet ve öldürmelerin önü alınamadığı gibi bu oranlar giderek artıyor. Ev sahibi kiracısını, eşler birbirini ve sokakta trafikte sürücüler birbirine saldırıyor, olayların dozu artıyor. Toplumda yaşanan şiddetin önü alınamadığından farkındalığın geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Psikolog Şenel Karaman “Çok fazla depremler, travmatik olaylar ve pandemi yaşandı. Bunlar da toplumu ve bireyi derinden etkileyen olaylardır. Bunların üzerine de ekonomik kriz ve seçim süreci de eklenince, insanları zorlayan bir süreç büyümeye başlıyor. Belirsizlik içinde yarınlarını göremeyen insanlar, daha derinden etkileniyor” dedi.

Kendini koruma yetisi

Toplumun yaşadığı zorluğa da dikkat çeken Karaman, “Biz zor günle geçiriyoruz. Bazı insanların bu zorlu günlerde kendilerini koruyabilecek yanları vardır. Ve bireyler durumun nasıl gittiğinin farkına varırlarsa, şu anda da kişisel planlarını yaparak yaşam tarzlarını güncellemeleri gerekiyor. Bunun aksine hayatın hiç de acıması yok” dedi.

Şenel Karaman

Sürecin uzun süre devam etmesinden bahseden Karaman, “Önümüzde bu sürecin birkaç yıl devam etmesi ve burada neler yapılacağına dair iyi bir plan yapılmalıdır. Trafikte ve işyerinde yetişkinlik evresini devrede tutmalılar. Biri çok fazla gergin ve öfkeliyse saldırgan hareketleri varsa, çevreye uymak yerine önce kendini kontrol edebilmesi ve kendini nasıl koruması gerektiğinin planlarını yapması lazım” dedi.

‘Hayalleri olanlar hayatta kalıyor’

Psikolog Şenel Karaman, planları olan kişilerin hayatta kaldığına işaret ederek “Bazı planları ve hayalleri olanlar hayatta kalıyor. Kendini nasıl koruyacağını bilen ve tartan insanlar bu günleri atlatabilmişlerdir. Sokakta, trafikte gergin insanları görüyoruz. Toplum da bir şekilde gerginliklerle baş etmenin bir yolunu bulmak zorunda. Böyle devam etmiyor. Bir şekilde bir başka şeylere evriliyor. Bu günlerin geçeceğini biliyoruz, çünkü hep geçmiştir. Toplumdaki gerginliği fark etmek ve bu gerginliğin olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu sebepten ötürü birilerini suçlu bulmak, suçlu aramak hiçbir şekilde fayda sağlamıyor. Bunların nasıl atlatıldığı ve kişinin kendini nasıl koruması gerektiğini düşünmesi gerekiyor” dedi.

Karaman, “Çok fazla travmanın yaşandığı bir ülkede yaşıyoruz. Buna sadece travma deyip geçmeyelim. Hatay’daki deprem İstanbul’dakilerini de etkiliyor. Adıyaman’daki deprem, Tekirdağ’dakini etkiliyor. Çünkü bu toplumun başına gelmiş bir olaydı. Orada olmaya gerek yok. Çok fazla zorlandık ve hırpalandık” diyerek travmalara yol açan unsurlardan bahsetti.

Haber Merkezi

Şiddet ekonomik krizle güçleniyor