‘Unutma’ edebiyatçıların gözünden siyaset

Edebiyatçıların gözünden Türk siyasetini anlatan ‘Unutma’ adlı belgesel filmi Sanathane Açık Hava Sineması’nda gösterime sunuldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edebiyatçıların gözünden Türk siyasetini anlatan ‘Unutma’ adlı belgesel filmi Sanathane Açık Hava Sineması’nda gösterime sunuldu. Edebiyatçıların 1950 ile 1990 yılları arasındaki neler yaşadığını anlatan Neval Savak, insanların ölmeden önce değerlerinin bilinmesi gerektiğini vurgulandı.

Sanathane Açık Hava Sineması’nda halkla buluşan belgesel, dikkatle izlendi. Şair Neval Savak, “İnsanların değerleri ne yazık ki vefat edince anlaşılıyor, bu durum beni çok üzüyor. Edebiyatçılarımızın, aydınlarımızın kısaca emekçilerimizin kıymeti yaşarken bilinmeli.  İnterneti ben zaman kapsülü olarak görüyorum. Şairlerimizin, yazarlarımızın  bire bir yaşadıklarını belgesel haline getirdik, onların duygu ve düşüncelerini  dijital çağa taşıdık. Artık kitap okumaktan çok gençlerimiz görsele önem veriyor. Bu yolla gençlerimizi kazanabiliriz. Bütün dünyada tarihi hep politikacılar yazıyor. Bana göre yazılan tarih tarafsız değil. Edebiyatçıların gözünden tarih nasılmış bir göstermek istedik.1950 ile 1990 yılları arasında siyasal çarpışmanın yoğun olduğu dönemde anıları olan yazar, şair ve edebiyatçıları bir araya getirdik” dedi.

Belgeseli oluştururken yaklaşık 3 ay çalıştıklarını ifade eden Savak, hiç kimsenden destek almadan zor koşullarda bu belgeseli çektiklerini belirtti.

“YAŞANANLAR EDEBİYATA YANSIDI”

Şair-yazar Özgür Zeybek ise  ‘Unutma’ belgeseline daha çok kurgu aşamasından yardımcı olduğunu kaydederek, “ 1950’li yıllardan günümüze kadar Türk siyasi tarihinde neler yaşandığını gözler önüne serdik. 2 Eylül dönemi , Sivas katliamını ayrı ayrı anlatmak yerine o dönemi yaşamış edebiyatçıların neler yaşadıklarını edebiyatınıza ne yansıdığını göstermek istedik” şeklinde konuştu.

“BEDELLER ÖDEMİŞ DOSTLARIMIZ TARİHİ ANLATTI”

Zeybek, tarihsel olaylara birebir tanıklık eden  edebiyatçıların düşüncelerini aktardıklarını vurguladı.  Zeybek, “ Belgeselde yer alan edebiyatçılar hepsi o dönemi yaşamış çok değerli insanlar. Örneğin Hidayet Karakuş Sivas katliamından sağ kurtulan sanatçılardan bir tanesi . 12 Eylül döneminde tutuklanmış, uzun süre cezaevinde kalmış bu uğurda bedeller ödemiş bir sürü edebiyatçı dostumuz var” ifadelerini kullandı.

3 AYLIK SÜREÇ

Şairlerin ve yazarların baskı dönemlerinde yaşadığı hikayelerden oluşan anıların derlendiğini söyleyen Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, “Türk  edebiyatının köşe taşları olan edebiyatçıların anı yer aldı.  Sıfır bütçeyle yaklaşık 3 ayda 2 saate yakın bir belgesel oldu” dedi.

Haber Merkezi

‘Unutma’ edebiyatçıların gözünden siyaset